Rood haar

Een roodharige neef ?

21 December 1998
Samen met mijn ietwat verwarde moeder hebben we net een kerst/ verjaardagsdiner gehad. Mijn moeder ,die op 21 december 1917 geboren is viert , vandaag haar verjaardag.
Sinds een aantal jaren is haar ‘thuis’ Talma oord te Veenwouden.
Haar verjaardag vieren we in Hardegarijp onze woonplek.
Gewoon omdat we dat gezelliger vinden. We weten dat ze graag bij ons is en dat ze waardeert dat we haar hebben opgehaald voor het etentje.
Ze zal het niet zeggen maar dat zijn we wel gewend.
Mijn moeder is een vrouw die dominante eigenschappen heeft en vooral ondergetekende heeft daar vaak mee te maken gehad. De laatste jaren in het leven van mijn moeder zijn er echter dingen gebeurd waar zij niet overheen kon komen. Vooral het verlies van haar tweede kind, mijn broer, heeft ze nooit verwerkt. Ze bleef rouwen. Dat haar man vrij snel na dat sterven ook nog kwam te overlijden heeft haar definitief in het gebruik van pijnverdovende medicijnen gestort. Daardoor raakte ze behoorlijk in de war en is ze uiteindelijk opgenomen in Talma huis. Het gebeurde steeds vaker dat ze over vroeger sprak. Niet dat dat diep ging maar toch. Op die bewuste verjaardag vroeg ze ineens of ik wel wist dat er een jongeman in Utrecht woonde die familie is. ‘ Nou nee dat wist ik niet. Maar hoezo’ en toen kwam het verhaal. Haar broer Gerrit had een relatie met haar beste vriendin. Mijn moeder had ook een relatie. Met wie heeft ze me niet verteld. Broer Gerrit is in december 1939’in dienst gegaan. 4 Mei 1940’is ie door de Duitsers doodgeschoten. Samen met anderen uit zijn bataljon. Verraden door de burgemeester van ?. Een van de eerste slachtoffers van de oorlog. Wat niemand in eerste instantie wist was dat de vriendin van mijn moeder en de geliefde van Gerrit zwanger was. Het verdriet rond het verlies was groot maar voor mijn moeder werd het nog groter. Haar vriend koos ervoor samen met de geliefde van Gerrit in het huwelijksbootje te stappen om het kindje een vader te bezorgen. Alleen mijn moeder en mijn oma waren hiervan op de hoogte. Mijn moeder en mijn oma hebben het kindje een aantal malen gezien maar hier nooit over gesproken. Mijn moeder vertelde me die avond dat de man die met haar vriendin is getrouwd haar grote liefde was. Ze noemde nog wat feiten die voor mij duidelijk maakte dat ze toen ze dit verhaal vertelde ze beslist niet in de war was. Opmerkelijk was dat ze noemde dat het kindje, een jongen, rood haar had. Dat was niet vreemd in haar familie. Maar wat wel vreemd was dat haar geliefde ook rood haar had.